Selkeä verotus

Yhtenäinen tuloverotus nykyisen sekasotkun tilalle


Suurten pääomatulojen saajien suosiminen erillisellä pääomatuloverolla ja varakkaiden listaamattomien yritysten omistajien suosiminen monimutkaisella osinkoverojärjestelmällä on lopetettava ja kaikkia tuloja verotettava yhdessä yhtenäisessä progressiivisessa verotaulukossa. Yhtenäistetty malli selkeyttää verotusta ja vähentää verojen välttelyä.

Alle 10000 euron vuosituloista on tehtävä verottomia, jolloin etuisuuksia ei yleensä veroteta ja siirrellä näin rahaa edestakaisin valtion ja kansalaisten välillä. Verotuksen alarajan nostaminen hyödyttää yleisemminkin pieni- ja keskituloisia ja siten elvyttää kotimaista kysyntää.

EU:n tasolla on sovittava verotietojen todellisesta avaamisesta ja veroparatiisien sulkemisesta. Samalla on sovittava yhdestä Euroopan-laajuisesta vähimmäistasosta yritysverotukseen. Kun veropohja on kaikissa sisämarkkinoiden maissa tiivis, eivät verosuunnitteluun kykenevät suuryhtiöt saa keinottelusta hyötyä muihin nähden.

Verouudistus hyödyttäisi enemmistöä

Verotuksen yhtenäistäminen ja verotettavan tulon alarajan nosto hyödyttäisi yli 70 % suomalaisista. Kasvaneet verotuotot voitaisiin käyttää verotasojen yleiseen laskuun tai vaikka kohdennetusti työllistämisen kustannusten madaltamiseen.

Nykymalli hyödyttää konsultteja

Rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajien kannattaa työllistävien investointien sijaan kerryttää voittoja, jolloin monimutkaisten sääntöjen nojalla voi minimoida verot. Kaikkein suurituloisimmat maksavatkin usein pienimmällä prosentilla veroja.
Seuraa meitä Facebookissa